Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Светог Јована Владимира у Курилу – Зета

3. јуна 2018. - 15:49

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Јована Владимира у селу Курило у Зети.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља он је рекао да је Господ први испунио ону љубав коју тражи од нас људи.

„Знак те Његове љубави јесте чињеница да је јединородни Син Божји постао човјек, примио људску природу. И не само то, него је примио и крст за човјека. Жртвовао је себе за пријатеље своје, за оне које је изабрао, жртвовао је себе за спасење свијета“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да је само таква љубав истинска и права љубав, јер је Божанска.

„А онда је и љубав на коју је призван човјек, свако људско биће – да ту и такву љубав посједује, да је задобије. А не може је задобити ако не задобије Самога Господа, који јесте та љубав“, објаснио је Владика.

Говорећи о крштењу као задобијању те љубави, рекао је да је она светотројична и да се открила на гори Сионској када је у виду огњених језика сишао Дух Свети на свакога од Његових ученика појединачно.

„Силази Дух Свети на оне који се крштавају, кроз вјекове, и тиме постају заиста дјеца Божја, припадници изабраног Божјег народа, једнога јединога светога народа. Сви земаљски народи су призвани, и сви људи, да постану заједничари и припадници тог Божјега, Христовог народа, Цркве Божије“, казао је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да су тај призив кроз вјекове слушали свети Божји људи и да је зато њих Бог изабрао да буду првине Његове.

„Ми данас послије Духовдана славимо Недјељу свих светих, свих који су се жртвовали за Господа, који су понијели Његов крст, од времена пророка и апостола до наших времена, који су примили Духа Светога и који су живјели по заповијестима Христовим, постали једно са Христом, и кроз Њега са Оцем и Духом Светим и на тај начин спознали праву и истинску љубав каква треба да буде, и према Богу и једних према другима“, казао је он.

Казао је да су и Свети цар Константин и царица Јелена, као и Свети Јован Владимир, као владари, управо по томе истински и прави владари што су били спремни да жртвују и себе и своју власт за ближње своје.

„Свети Јован Владимир је то непосредно показао, што свједочи и онај часни крст што се узноси непрекидно на свету гору Румију. У знаку светога крста је био његов живот. Он се сараспео Христу да би вјечно живио са Христом. Пострадао је за Христа и зато је спомен његов тако свијетао и тако чист до наших времена“, казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је, говорећи о Светом цару Константину рекао је да је константиновска ера људске историје трајала хиљаду и седам стотина година и да је завршена убистом руске царске пороице 1918. године.

„Сада се Црква Божија враћа оним првим вјековима до цара Константина када више не може да се узда у власт, јер је власт све безбожнија. Нажалост, то се догађа у некада хришћанским народима на Западу, а ево сада и код нас“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, манастирски храм Свете Петке Римљанке је обишла Литија са читањима Јеванђеља, а онда је благосиљан славски колач.

Данашње сабрање је завршено славском трпезом хришћанске љубави.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић