Духовном академијом у Голубовцима прослављена слава Зете – Свети Јован Владимир

4. јуна 2018. - 8:43

У препуној сали Дома омладине у Голубовцима, уз пригодан културно-умјетнички програм Зећани су прослави достојно свог небеског покровитеља, Светог Јована Владимира. Академију је отворио Далибор Каварић, предсједник Црквене општине Зета, који је пожелио добродошлицу свим који су дошли да заједно прославе Светог Јована Владимира.

Овогодишћу бесједу произнио је протојереј Предраг Шћепановић, парох подгорички. Он је говорећи о Зети рекао да је Зета костурница соколова која је вјековима дијелила судбину Светог Јована Владимира.

-Пет вјекова је Зета била у ропству, али је као ријека понорница и као Свети Јован Владимир увијек изнова васкрсавала.

Нарочито је нагласио смисао жртве, а самим тим и смисао крста као симболу жртве Христове.

-Такав Крст је био и крст Светог Јована Владимира. Он га је доживљавао као и Христов Крст. Зато је справом назван великомученик, јер је његова честита душа остала кротка и смирена, препуна те жртве, тако су се на њему испуниле оне јеванђељске ријечи да нема веће љубави од те да неко живот свој положи за ближње своје, истакао је отац Предраг.

Завршавајући своју бесједу, протојереј Предраг је истакао да је посвећује свим славним прецима Зећанима који су Зету уздигли кроз вјекове, а које је Краљ Никола отпјевао у Балканској Царици:

Што год је Српство имало славно,
Имало свето, имало главно,
Није ли Зета то одњихала ?
Зета је Српство све основала!
На зетској њиви никло је прво
Српских владара владарско дрво!
Од Владимира па до Ивана
Све што је Срба и српских страна
У хлад је чудног дрвета било
И коло српског јединства вило!
Јунаке, војводе, краљеве, бане,
Цареве наше, наше жупане,
Свеце, књажеве и државнике,
Законодавце и свештенике –
Све Српству Зета дала је мила,
Зета је легло српскијех сила!

У наставку програма учествовали су фолклорни ансамбли из Зете: „Црна Гора“, „Славија“ и „Слободан Алигрудић“. Полазници вјеронауке „Видовданац“,  дјеца из Матагужа и Врања извели су игроказ о Светом Јовану Владимиру. Полазнице вјеронауке при Цркви Свете Петке у Голубовцима Жељка Анђушић и Анастасија Калуђеровић отпјевали су Црвен цвете, а Сара и Ирина Ђуришић пјевале су пјесме Ој Косово, Косово.

Да без гусала разговора нема побрину се гуслар Горан Перовић – Цуца, који је уз гусле говорио стихове из Горског Вијенца.

На крају Академије, јереј Златко Васић, парох зетски, захвалио се свим добротворима који су помогли организовање овогодишње Академије, као и свим учесницима који су увеличали прославу Светог Јована Владимира.

Након Академије, у Свечаној сали је пререзан славски колач и настављено дружење уз трпезу љубави.

Прослава Светог Јована Владимира у Зети почела је у недељу ујутро, када је Митрополит Амфилохије служио Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог Јована Владимира у Курилу.

Н.П.